Het was weer zo ver!! Het tweede weekend oktober 2017 (zaterdag t/m maandag) van de opleiding bij 2fithorses!! In de tussengelegen weken hebben we veel moeten oefenen en leren, daarnaast stuurde Karin zo tussendoor een vraag of een oefening door om ons scherp te houden.

Op zaterdag zijn we van start gegaan om de theorie van het eerste weekend nog eens door te lopen. Kennis van gewrichten en spieren zijn van groot belang! Want hoe bewust zijn wij ons als ruiters wanneer we kijken naar een paardenlichaam. Kunnen wij zien of het correct beweegt en of de spieren zodanig correct ontwikkeld zijn. Met deze gedachten zijn we samen een paard gaan beoordelen, wat valt er op aan de stand, de bespiering en andere aanmerkingen. Je leert op een andere manier kijken naar een paard.

[vc_single_image image=”3866″]
[vc_single_image image=”3867″]

Na de lunch zijn we zelf aan de slag gegaan met palperen (met de hand een paard afvoelen). Palperen is van belang voordat je begint met bitfitten. Voor elke sessie controleer je het gehele hoofd, hals en paardenlichaam. De vorm en gevoeligheid van de tong, lippen, lagen en verhemelte. Het is belangrijk dat van te voren alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/of trauma’s vastgesteld worden. Als afsluiting van de dag hebben wij twee dressuurpony’s gebitfit.

Op maandag aanwezig bij SHHP, de dag stond in het teken van de Biomechanica van het paard.

Sport Horse Health Plan is het bedrijf van Morgan Lashley, erkend paardenarts, chiropractor (FES) en Lichte Tour amazone. SHHP combineert jarenlange ervaring en expertise in diergeneeskunde, chiropractie en ruitersport op topniveau met het gebruik van moderne technische hulpmiddelen.

Waarom is biomechanica zo een belangrijk onderdeel? 

Het helpt om de manier waarop het paard beweegt objectief te beoordelen en beweginsbeperkingen/afwijkingen gemakkelijker te analyseren.

Tijdens het praktijk gedeelte hebben wij een paard beoordeeld aan de longeerlijn en in de aquatrainer. We hebben hier gekeken naar 4 gedeeltes, Cervical Vertebrae, Thoracic Vertebrae, Lumbar Vertebrae en Sacral Vertebrae.  Belangrijk is om te kijken op welke wijze beweegt het paardenlichaam en in welke gedeeltes zit de meeste beweging. Het is namelijk zo dat in het Cervical gedeelte meer beweging zit dan de rest van het paardenlichaam.

[vc_single_image image=”3868″]
[vc_single_image image=”3869″]
Biomechanica begrijpen maar, ook het paard met een andere bril kunnen bekijken heeft een toegevoegde waarde om een paard goed te kunnen bitfitten.
Daarnaast vind ik als ruiter zijne ook belangrijk om deze kennis te gebruiken tijdens mijn trainingen. Je gaat op een andere manier een paard beoordelen en kunt bewegingsbeperkingen en blessures eerder tranceren.
Met veel nieuwe kennis kunnen wij thuis verder met oefenen, oefenen en oefenen 🙂
[vc_single_image image=”3870″]
[vc_single_image image=”3871″]
Joyce Abraas

Author Joyce Abraas

More posts by Joyce Abraas

Geef een reactie