Bitfitten

Optimale aanleuning en communicatie tussen ruiter en paard!

Het doel van Bitfitten

Een goed passend bit is van groot belang voor een goede communicatie tussen paard en ruiter. Het doel van bitfitten is om de ruiter te adviseren bij het zoeken naar het juiste bit voor zijn of haar paard. Dit om trauma te voorkomen en om tijdens het rijden optimaal met je paard te communiceren. Geen enkel paard heeft dezelfde mond, toch kunnen er meerdere typen bitten in een paardenmond passen. Zo zal de juiste drukverdeling en inwerking ervoor zorgen dat, je paard makkelijker de juiste verbinding aanneemt. Bitfitten is niet alleen voor “probleempaarden”, het speelt een belangrijke rol om trauma te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een jong paard gaat trainen, een nieuw paard gekocht hebt, ga je de overstap maken naar een S&T hoofdstel, of omdat je gewoon je gevoel van rijden nog meer wilt verbeteren.

Joyce heeft de opleiding bitfitter en bewegingsspecialist gevolgd bij Karin Toetenel van 2FitHorses. Vanaf januari 2018 werkt Joyce als erkend bitfitter, gespecialiseerd in de optimalisatie van het hoofdstel en bit. Ze kan vertellen over alle essentiƫle punten voor het goed passende bit, maar ook alle belangrijke anatomische punten waarop een bit en hoofdstel een effect hebben.

Bitfit Consult

We beginnen het consult door het hele paard, het hoofd, het eerste deel van de nek, de gevoeligheid van de rug en de beweging van de achterhand te controleren. De vorm en gevoeligheid van de tong, lippen, lagen en gehemelte zijn hier belangrijk, maar correcte tanden zijn ook belangrijk voor een goede werking van het hoofd en de nek. Voordat de ruiter gaat rijden, worden alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/ of trauma’s bepaald.

Het hoofdstel van het paard wordt ook gecontroleerd. Naast de ophanging is het ook belangrijk dat het kopstuk niet in het oor, de aanhechting van de nekband en de 1e halswervel knelt. De neusriem moet op de juiste hoogte worden geplaatst, met voldoende vrijheid voor het bit. Nadat we het huidige bit hebben gecontroleerd en het hoofdstel nauwkeurig hebben afgesteld, gaan we kijken hoe het paard beweegt wanneer de ruiter rijdt. Hier worden de ophanging, hoofd- en nekpositie, verbinding, gelijkheid en effect gecontroleerd. Het gevoel van de ruiter is van groot belang voor een optimaal eindresultaat.

Tijdens een bitfitting zullen er diverse bitten, type kopstukken, neusriemen en onderleggers uitgetest worden. Alleen dan kan Joyce een advies geven in wat het beste bij je paard past.