[vc_empty_space height=”25px”]
[special_heading title=”Bit-Fitten” subtitle=”een toegevoegde waarde in je management!” border=”below” add_icon=”true” icon_fontawesome=”fa fa-heart-o”]
We worden steeds bewuster welke aspecten belangrijk zijn om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Één daarvan is het management van het paard, in dit artikel zoemen wij in op het onderdeel bitfitten.
Het doel van een bit-fitting is om de ruiter/amazone te adviseren in de zoektocht naar het juiste bit voor zijn of haar paard. Dit om trauma’s te voorkomen en optimaal te communiceren met je paard tijdens het rijden. Bitfitten is meer dan alleen een bit uitkiezen dat geschikt zou zijn voor het paard. Omdat Joyce in training is bij Karin Toetenel (2fithorses), geven wij hier de methode van Karin aan.

Vooraf wordt uitgebereid onderzoek gedaan aan het lichaam , het gehele hoofd en het eerste gedeelte van de hals. De vorm en gevoeligheid van de tong, lippen, lagen en verhemelte zijn hierbij van belang, maar ook een correct gebit is van belang voor juist functioneren van hoofd en hals. Ook is het belangrijk om de mondhoeken na te kijken op beschadigingen en de lagen op botverandering. Om een zo goed mogelijk beeld te hebben zorg je van te voren dat alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/of trauma’s vastgesteld worden.

Aan de hand van deze analyse kan er bepaald worden welk bit geschikt lijkt. Na alles nauwkeurig te hebben nagekeken wordt ook het hoofdstel van het paard gecontroleerd. Behalve de ophanging, is het ook belangrijk dat het kopstuk geen beknelling geeft van het oor, de aanhechting van de nekband en de 1e halswervel. Ook de neusriem moet op de juiste hoogte, met genoeg vrijheid voor het bit, gepositioneerd worden. Na het controleren van het huidige bit en het precies op maat maken van het hoofdstel, wordt er door de bitfitter meegekeken met de ruiter tijdens het rijden. Hier wordt de ophanging, hoofd-hals houding, verbinding, gelijkheid en inwerking gecontroleert. Het gevoel van de ruiter is hierin van groot belang voor een optimaal eind resultaat.

Wat we paardeneigenaren duidelijk willen maken is dat we geen bitverkoper van een enkel merk zijn, maar dat wij paarden willen helpen en dan zul je met verschillende merken moeten werken.
“Paardentandarts Daan Staller heeft al eerder aangegeven dat de ‘kunst’ van het bitfitten in de toekomst wel tot volwaardig vak worden verheven, mits op de juiste wijze ingericht. ‘Met de juiste opleiding en kennis kan het bitfitten daadwerkelijk wat bijdragen aan het paardenwelzijn. Wanneer er met een veel bredere blik wordt gekeken naar het bitfitten dan heeft het een serieuze kans van slagen. Het bit nakijken is zeker zinvol, zolang alle factoren die aanleuningsproblemen kunnen veroorzaken worden meegenomen. Dit betekent dat een bitfitter allround kennis nodig heeft en samen moet kunnen werken met dierenarts, tandarts, fysiotherapeut, hoefsmid en bijvoorbeeld zadelmaker.’” (dehoefslag.nl/uncategorized/bitfitten-grote-commercile-poppenkast.html)
Hieruit kunnen wij concluderen dat bitfitten zeker noodzakelijk en bij de juiste manier van bitfitting positieve invloed heeft op de aanleuning van het paard.
Joyce zal diverse artikelen schrijven over het vervolg van haar opleiding bij Karin. Hier zullen zij samenwerken met o.a. dierenartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en nog meer specialisten!
Joyce Abraas

Author Joyce Abraas

More posts by Joyce Abraas

Geef een reactie