Het welzijn van het paard voorop!

Er zullen altijd mensen zijn die op een paard willen rijden, waar wij in ondersteunen is het dan zo comfortabel mogelijk maken voor het paard. Dat betekend dus dan wij verder moeten kijken dan alleen het bit. Het is van belang een combinatie te analyseren en dan de belangrijkste ontwikkelpunten eruit te halen. Vanuit dit oogpunt zijn we afgelopen weekend tijdens de opleiding Bitfitten aan de slag gegaan met verdere uitbreiding van onze kennis. Wij zijn niet alleen bezig geweest met de paarden maar ook met ons zelf.

[vc_single_image image=”3957″]

De opleiding Bitfitten

Op zaterdag 24 maart zijn we weer van start gegaan. We beginnen altijd met het uitwisselen van situaties die wij zijn tegengekomen in de praktijk om hier samen van te leren. Het eerste onderwerp van de dag geeft ons meer inzicht hoe een bacterie of virus invloed kan hebben op mondproblemen.

Een veelvoorkomend probleem is open mondhoeken, waarbij je kun spreken van trauma aan de binnenzijde van mondhoek en trauma aan de buitenzijde van de mondhoek. Beide ontstaan door een andere oorzaak en is daarom van belang te weten waar komt het probleem vandaan komt en op welke wijze kunnen we dit probleem oplossen. We zorgen ervoor dat de ruiter met een revalidatieplan aan de slag kan gaan en wij begeleiden en ondersteunen de ruiter hierin.

[vc_single_image image=”3959″ img_size=”medium”]

Tijdens het bitfitten analyseer je wat er gebeurd in het lichaam van het paard maar ook bij die van de ruiter. Vandaar dat we in de middag aan de slag zijn gegaan met een combinatie om te leren waar je op moet letten en op welke wijze je de ruiter verder kunt begeleiden. Training met de kijk op de biomechanica van het paard, analyseren waarom een paard iets doet en wat kun jij hierin betekenen om verbetering toe te passen. Het paard liep scheef en zakte aan 1 kant met de bekken lager dan aan de andere kant. Wij hebben dit paard het SI gewricht ingetapte en het verschil was bij de eerste pas te zien. Daarbij kon je ook duidelijk zien dat de houding van de ruiter verbeterde.

Allemaal kleine puzzelstukjes die je aan elkaar verbind om het resultaat te verbeteren.

[vc_single_image image=”3966″]

Op zondag zijn we met ons eigen lichaam aan de slag gegaan. Een gezamelijke gezond onbijt was een goede start van de dag. Hier konden wij ons al mentaal voorbereiden op wat ons komen ging. Drie uur lang training van Personal Trainer Glenn, bewust worden van je eigen houding, coordinatie en gebruik van spieren. Een echte eyeopener en een opluchting voor mij wat een foam roller voor mijn nek en schouder probleem kan betekenen! Ben jij zelf bewust van in hoeverre jou houding en coordinatie invloed heeft op de bewegelijkheid van jou paard?

[vc_single_image image=”3967″ img_size=”medium”][vc_single_image image=”3968″ img_size=”medium”]

Flexchair training

En de sessie gaat verder met de beroemde Flexchair. Allemaal komen we aan de beurt om bewuster te worden van ons lichaamsgebruik en waar onze verbeterpunten zitten. Zeker een aanrader voor elke ruiter om eens op een flexchair training te doen.

Maandag, de laatste dag is alweer aan gebroken! Van start met een stukje theorie over rubber, latex en andere materialen en de invloed ervan wanneer je dit in de mond van een paard doet.

Hierna stond weer een mooie combinatie klaar waar we mee aan de slag mochten gaan. Wat gebeurd er als je een kleiner, groter, dikker of dunner bit in legt. De bakstukken te hoog of te laag hangt, wisselen van diverse singels. Mooi om te zien wanneer je met medical tape een buiklift inzet hoe het paard veranderd, maar ook wat er gebeurd met de houding van de ruiter.

Het waren weer drie intensieve maar zeker ook effectieve dagen waar onze kennis alleen maar door gegroeid is.  Mocht jij meer willen weten wat we allemaal doen, je mag altijd een berichtje sturen! 

[vc_single_image image=”3976″ img_size=”large”][vc_single_image image=”3977″ img_size=”large”][vc_single_image image=”3975″ img_size=”large”]
Joyce Abraas

Author Joyce Abraas

More posts by Joyce Abraas

Geef een reactie