Zes maanden zijn wij ondertussen al onderweg, het tussentijdsexamen achter de rug en nu op weg richting het eind examen. Bij de start van deze opleiding had ik mij niet kunnen bedenken de hoeveelheid ervaring, kennis en kunde aan ons voorgesteld zou worden. Bit-Fitten is meer dan alleen een bitje wisselen, tot heden hebben wij diverse onderwerpen behandeld.

Het is van belang te weten wat een correcte aanleuning en beweging inhoudt, de biomechanica van het paard. Even terug naar de biologie les en de volledige anatomie  van het paard bestuderen. Gelukkig met de ondersteuning van Paardendierenarts en FES-certified chiropractor Morgen Lashely die ons d.m.v. een lezing en demonstratie veel kennis over de biomechanica heeft bijgebracht. Hoe ziet een correcte stap, draf en galop eruit? Hoe beweegt het lichaam en welke delen van het lichaam laten meer beweging zien dan andere delen. Welke spieren bevatten het paardenlichaam en welke functie hebben zij. Doordat je weet hoe het allemaal in elkaar zit kun je ook begrijpen welke blokkades welk soort problemen kan opleveren. Karin heeft ons meegenomen in een stuk medical taping en bindweefseltherapie, heel mooi om te zien hoe je paarden hiermee kunt helpen. Wel is belangrijk dat je de oorsprong van het probleem ook aanpakt en bewust bent welke specialisten je hiervoor moet inschakelen.

 

        

Een volgend onderdeel dat aan bod is gekomen: het zadel! Zeker een belangrijk onderdeel dat tijdens het rijden veel invloed heeft op de beweging van het paard. Jolanda van Zin-Tuig (Zadelmaker) heeft ons hierover een presentatie en demonstratie over gegeven. Hoe je zelf al naar een aantal punten kunt kijken om te zien of het paard mogelijke beperkingen heeft door het zadel. Zelf vond ik het schokkend om te zien bij hoeveel zadels de boom te smal is. Je hoort 3 a 4 vingers tussen de kussen door te kunnen laten gaan… Ook wat een zadelsteun ten nadelen van je zadel kan doen, ik ben gelijk naar de Gamma gereden voor een houten rekje waar zadel op kan steunen. Het is namelijk belangrijk dat de kussens vrij liggen en nergens op steunen. Doen de kussens dit wel zoals bij onderstaande foto, dan krijg je afdrukken in de kussens en daar kunnen drukplekken bij het paard door ontstaan!

De boom rechts is zo smal dat hij de ruggenwervel blokkeerd tijdens de buiging

Een zadelsteun waar je het zadel NIET op wilt leggen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende opleidingsweekend dat eraan gaat komen zal in het teken staan van de ruiter, voeding, sporten, balans training. Dus met andere woorden aan het eind van dat weekend niet meer kunnen lopen van de spierpijn haha! Maar zeker zo belangrijk om ruiters ook hierin een stukje begeleiding in te kunnen bieden!

Flexchair training

Core Stability

    

 

 

 

 

 

 

 

Bitfitten, zo zal met de juiste drukverdeling en inwerking van het bit, het paard makkelijker de juiste verbinding aannemen. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat er grote problemen zijn. Het kunnen ook kleine aanleuningsproblemen zijn. Zo kan het zijn dat een paard een los/vast verbinding heeft, geen verbinding aanneemt, te veel druk neem of juist een ongelijke verbinding heeft doordat het huidige bit niet bij de mond van je paard past. Maar het is o zo belangrijk dat je kennis hebt over aanleuningsproblematiek en de biomechanica van het paard! Samen werken met een goed team, dierenarts, tandarts, fysiotherapeut, hoefsmid en zadelmaker zorgt ervoor dat we paarden op meerdere vlakken zo optimaal mogelijk kunnen laten presteren.

Heb jij interesse in een consult of wil je meer informatie wat ik voor je kan betekenen neem gerust contact op en ik zal je met liefde meer informatie geven 🙂

Joyce Abraas

Author Joyce Abraas

More posts by Joyce Abraas

Geef een reactie